Je velmi chladné počasí, a to je skvělou příležitostí se po čase opět pustit do odmrazování mrazáku. Vypadá to snadně, přesto se můžete při odmrazování nevhodně zachovat a poškodit mrazák. Zjistěte, které chyby jsou nejčastější a co dělat místo nich při odmrazování mrazáku.

Skladování potravin v mrazáku vyžaduje dodržování určitých pravidel, podobně jako u lednice to je to, že odebíráme nejstarší potravinu. Během roku se doporučuje přístroj alespoň dvakrát do roka odmrazit. Přitom je ale třeba se vyvarovat následujících chyb.

  • Používání ostrých předmětů. Led je lákavé odsekávat nožem, šroubovákem nebo jinými ostrými nástroji, ale hrozí poškození vnitřních stěn nebo chladicího okruhu.
  • ✔️ Správně: Použijte plastovou špachtli nebo nechte led roztát přirozeně.

  • Nalévání horké vody přímo do mrazáku. Prudká změna teploty může poškodit plastové části nebo způsobit praskliny.
  • ✔️ Správně: Použijte misku s teplou vodou umístěnou do mrazáku, případně hadřík namočený v teplé vodě.

  • Nezajištění odtoku vody. Rozpuštěná voda může stékat po podlaze, způsobit nepořádek nebo dokonce zatéct do elektrických částí.
  • ✔️ Správně: Rozložte savé hadry nebo ručníky do jednotlivých polic mrazáku, nechte je nasáknout a vždy je vyždímejte a znovu nechte nasáknout.

  • Nevyprázdnění mrazáku. Pokud necháte potraviny uvnitř, mohou se namočit nebo částečně rozmrazit a znovu zamrazení ovlivní jejich kvalitu.
  • ✔️ Správně: Potraviny přesuňte do chladničky, termotašky, teď v mrazech je můžete dát ve kbelících ven. Než je vrátíte zpět, zkontrolujte kvalitu ukládaných potravin. Krajní dobou, po kterou může být skladováno v mrazáku ovoce, zelenina, houby a maso je maximálně rok. Přitom platí, že tučnější maso vydrží mnohem kratší dobu. Ryby vydrží v mrazáku v dobrém stavu max. půl roku, chléb a pečivo je nejlepší sníst do 2 měsíců. Všechny sáčky s potravinami je tedy potřeba popisovat nejen tak, aby bylo jasné, co ukrývají, ale i termínem zamražení. Když zjistíte, že jsou potraviny seschlé, přemražené (kromě toho ztrácejí i chuť a vůni), dejte je stranou a do mrazáku už je nevracejte. V tom případě je zpracujte co nejrychleji.

  • Zapínání mrazáku před úplným vysušením. Zbytková vlhkost způsobí rychlejší tvorbu nové námrazy.
  • ✔️ Správně: Po odmrazení vytřete vnitřek dosucha hadříkem a nechte chvíli otevřené dveře.

  • Odmrazování příliš zřídka. Pokud se v mrazáku hromadí silná vrstva ledu, spotřebovává více energie a snižuje se účinnost chlazení. Zbytečně tak přicházíte o peníze.
  • ✔️ Správně: Doporučuje se odmrazovat alespoň jednou za 6 měsíců nebo při vrstvě ledu silnější než 5 mm.

Tip na závěr: Aby se námraza tvořila pomaleji, skladujte potraviny ve vzduchotěsných obalech vhodných do mrazáku. Mrazák otvírejte jen na nezbytně dlouhou dobu a pravidelně kontrolujte těsnění dveří.

Máte nějaké vlastní osvědčené triky na snadné odmrazování?

Tak takhle ne. Těmto chybám při odmrazování se raději vyhněte
Štítky:    

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *